Charlottenlund Privathospital logo

Kronisk mellemørebetændelse

Kronisk mellemørebetændelse


Kronisk mellemørebetændelse kan give øresmerter, nedsat hørelse og pus, der løber ud af øret. Kronisk mellemørebetændelse er meget udbredt blandt børn, men voksne kan også blive ramt. Uanset alder er det ubehageligt, og for børn kan det give mange urolige nætter samt gribe ind i evnen til at føre en normal hverdag for hele familien.


På Charlottenlund Privathospital behandler vi kronisk mellemørebetændelse. Har De eller Deres barn symptomer på lidelsen, er De velkommen til at kontakte os, hvis De har spørgsmål eller ønsker at bestille tid.

Hvad er mellemørebetændelse?


Øret består af det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Der kan opstå betændelse i mellemøret – oftest i forbindelse med en forkølelse. Det kan også opstå gennem det ydre øre, fx efter badning i svimmingpool.


Den hyppigste årsag til mellemørebetændelse er forkølelse, hvor den smalle gang (også kaldet det eustakiske rør), der forbinder mellemøret med svælget, hæver og dermed nedsætter evnen til at trykudligne mellemøret. Slimhinden i mellemøret producerer væske, men da væsken ikke har mulighed for at løbe væk grundet hævelsen, forbliver væsken i mellemøret. Væsken giver bakterierne gode vækstbetingelser, som kan udvikle sig til en betændelsestilstand.


Se Sundhed.dk’s animation af, hvordan mellemørebetændelse fungerer.

  • Udredning: Hvordan opstår kronisk mellemørebetændelse?

    I langt de fleste tilfælde er kroppen i stand til selv at bekæmpe mellemørebetændelse. Smerten vil typisk forsvinde efter 2-4 dage, hvorefter man er rask igen.


    Hvis mellemørebetændelsen imidlertid ikke går over, eller den bliver ved med at komme igen, kan den udvikle sig til kronisk mellemørebetændelse. Hvis man har gentagne eller varig mellemørebetændelse(r), kan det slide på trommehinden, fordi den bliver tynd og svækket. Det kan give et permanent hul i trommehinden, som ikke heler af sig selv. Under normale forhold fungerer trommehinden som en barriere mod bakterierne. De har nu fri adgang til mellemøret, hvilket kan forværre situationen og skabe en kronisk betændelse i mellemøret.


    Ved kronisk mellemørebetændelse kan mellemøret blive varigt forandret, hvilket i værste instans kan medføre nedsat hørelse.

  • Behandling: Sådan behandler vi kronisk mellemørebetændelse

    Kronisk mellemørebetændelse skal behandles af en øre-næse-hals-læge, da tilstanden kan forringe hørelsen.


    Behandling af kronisk mellemørebetændelse foregår ved, at mellemøret renses med et sug. Det kan være, at der skal suppleres med medicinsk behandling. Lægen vurderer om det er nødvendigt at lukke hullet i trommehinden. Det vil i mange tilfælde være en god løsning, da det genopretter balancen i øret og holder bakterier ude.


    Hos Charlottenlund Privathospital har vores erfarne øre-næse-hals-læger behandlet mange patienter med kronisk mellemørebetændelse og kan også behandle Dem eller Deres barn.

Share by: